Нашият конкурс Обичам този град! приключи, но ние ще продължим да публикуваме

...
Нашият конкурс Обичам този град! приключи, но ние ще продължим да публикуваме
Коментари Харесай

Варна, моето любимо място

Нашият конкурс  " Обичам този град! "  приключи, само че ние ще продължим да публикуваме огромна част от получените текстове. Таня Рангелова е от София, на 41 години, работи в държавната администрация. Обича да пътува и го прави постоянно, когато има опция, без значение с кого и с какво. Таня си има една детска обич, към която постоянно се завръща. За нея ще прочетете в идващите редове.

Едно от най-любимите ми места в България е Варна. Родена съм и съм израснала в София, само че във Варна се влюбих преди доста години, като малко дете, което мама и баща заведоха на море за първи път. Никога няма да не помни необятната синева на морската простор, която се откри пред ококорените ми детски очи… Това бе обич от пръв взор!

И през днешния ден, постоянно, когато имам опция, отскоквам до Варна - моето обичано място, с цел да си „ презаредя батериите “, поизтощени от забързаното всекидневие. Имам толкоз доста обичани места във Варна с изключение на морския плаж, схваща се…



Едно от тях е Морската градина - същинско произведение на изкуството, която стартира малко след пристанището, виейки се към крайбрежната алея и леко изкачвайки се нагоре, с цел да се открие в крайната й точка страхотна панорамна панорама към морето отвисоко. Варненската морска градина е една от най-старите в България и е проектирана от чеха Антон Новак, който е взел участие и в основаването на виенските паркове Шонбрун и Белведере. Тук виреят голям брой растителни типове. Построени са и музеи като Военноморския, Аквариума, Зоопарка, Делфинариума, Планетариума… В възхвала на българските възрожденски писатели и революционери е направена Алеята на Възраждането, в която са построени монументи на велики българи като Христо Ботев, Васил Левски, Гоце Делчев и други. В централната част на Морската градина величествено се издига Пантеонът, който е издигнат в чест на починалите в интервала 1923 г.-1944 година борци срещу фашизма от град Варна.



В Морската градина незабелязано минава един през целия ден, до момента в който я обиколя и прегледам множеството й забележителности…

Сред обичаните от мен варненски забележителности е и признакът на Варна - катедралният храм „ Свето Успение Богородично “. Градежът на храма е стартират по времето на княз Александър I, като част от средствата са дарени от варненци. Днес храмът пленява с прелестната си величествена архитектура, позлатените кубета и иконостаса. Тук постоянно си запалвам свещичка за здраве. Правя го и с признателност, че ориста още веднъж ми е разрешила да дойда в обичания си град, както и с молба скоро отново вятърът да ме довее тук.

Автор: Таня Рангелова
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР